Blog

Anouck Plume / travel  / Mijn reis naar Indonesië – deel 3

Mijn reis naar Indonesië – deel 3

Het is alweer een eeuw geleden en ik heb NOG STEEDS niet alles verteld over Indonesië. Al eerder deelde ik deel 1 en deel 2 van mijn reis, vandaag neem ik jullie mee naar het derde deel!

Het derde deel van onze reis begint met het meest geweldige ontbijt wat ik tijdens de hele reis heb gehad. Misschien wel het beste ontbijt wat ik ooit op reis heb gehad! Een meterslang buffet gevuld met Westers en Aziatisch eten. Pannenkoeken, wafels, vers brood, vers fruit, maar ook noedels, wok, traditionele rijstgerechten er was zelfs sushi! (whut?!) Ik heb er helaas geen foto’s van, maar oh boy. Dit was een ontbijtbuffet die ik nooit meer zal vergeten. Met volle buikjes werden we naar onze busjes begeleid en begonnen we aan onze nieuwe dag.

Soms was ons programma onvoorspelbaar; het veranderde halverwege de dag of we wisten helemaal niet waar we naartoe gingen. Elke dag was een grote verrassing!

Prambanan
Deze dag stond in het thema van tempels. En man, wat was ik daar enthousiast over. Nog nooit in mijn leven zag ik een echte tempel (!) en ik kon niet wachten er eindelijk eentje van dichtbij te bekijken. De aftrap was meteen een erg indrukwekkende: Prambanan.

Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Het complex bestaat uit talloze verschillende bouwwerken en tempels, maar de hoofdtempels in het midden zijn het meest indrukwekkend. Rondom het centrale plein liggen nog de ruïnes van meer dan 200 heiligdommetjes. Ik was enorm onder de indruk van de complexe bouwwerken en had er zo nog drie uur kunnen blijven. Prambanan is iets minder bekend dan de Borobudur, maar ik kreeg de indruk dat genoeg toeristen deze plek wisten te vinden. Als toegangsprijs betaal je ongeveer 25 dollar. Studenten mogen, op vertoon van hun studentenkaart, met korting naar binnen. De entree vond ik vrij prijzig. Er zijn ook verschillende aanbieders die een pakket-tempel-tour aanbieden zodat je in een dag meerdere tempels kunt bezoeken voor een goedkopere prijs.

Vaak bezoeken mensen de Borobudur en slaan Prambanan over wat ik enorm zonde vind. De twee tempelcomplexen zijn niet met elkaar te vergelijken. En, hoewel de Borobudur zonder twijfel erg indrukwekkend is, waren daar zoveel toeristen dat dat voor mij persoonlijk een deel van de magie weg nam. Prambanan is óók toeristisch maar voor mijn gevoel minder heftig. Zo’n bezoekje is natuurlijk een moment opname, dus misschien heb ik bij Prambanan wel gewoon heel veel geluk gehad.

Ratu Boko
Om in het thema van tempels te blijven sloten we de dag af bij Ratu Boko. De Ratu Boko Tempel ligt op 196 meter boven zeeniveau en heeft het beste uitzicht om de zonsondergang te kijken. De tempel is omgeven door een prachtig uitzicht op een weelderige groene jungle. Op heldere dagen kun je Mount Merapi en Prambanan zien vanuit de tempel!

Het uizicht vond ik prachtig, maar de tempel zelf vond ik niet heel specaculair. Wellicht kwam dit doordat ik nog steeds onder de indruk was van Prambanan, die we eerder die dag bezochten.Voor toegangskaarten betalen volwassenen $13 en kinderen $7. Wil je iets goedkoper uit zijn? Ga dan voor een zonsondergangskaart voor $8. (Aanrader!)

Het Westlake Resort
Na genoten te hebben van een mooie zonsondergang was het tijd om de dag af te sluiten in een wel heel bijzonder hotel: Het Westlake Resort.

Het Westlake Resort is een prachtig resort in Yogyakarta, omringd door een groot meer. Het is het eerste 4-sterren resort in de westelijke buitenwijk van Yogya, met een concept dat natuur en luxe combineert. Het hele resort voelt als een kleine jungle met enorme planten en watervallen overal waar je kijkt. De meeste kamers hebben een prachtig uitzicht op het meer. In het midden van het meer zijn er kleine eilanden waar konijntjes op rond huppelen, zo lief! Elke kamer heeft een eigen terras en een heerlijk zacht kingsize bed. Ik heb HEERLIJK geslapen.. tot dat ik om 4 uur in de ochtend gewekt werd door een call to prayer die zo luid was alsof de geluidsboxen naast mijn bed stonden. Hallo-zeg.


Toen ik in de ochtend wakker werd (van mijn wekker) kon ik niet weerstaan om een duik te nemen in het prachtige infinity zwembad. Ondanks dat het enorm hard regende en de hele ontbijt zaal uitzicht had op het zwembad, trok ik mijn badpak aan en ging ik ervoor. Wauw, wauw, wauw, mag ik voortaan elke dag zo beginnen? (minus de starende gasten vanuit de ontbijtzaal)

Ik heb helaas niet mega mooie foto’s kunnen maken omdat het tijdens ons verblijf non stop ENORM hard regende. Maar kun je nagaan hoe mooi het er is als de zon schijnt!

Ballet en dinner bij Prambanan temple (Rama Shinta)
In de avond keerden we terug bij Prambanan. Dit keer niet om de tempel te bezoeken, maar om te dineren bij een restaurant met uitzicht op een prachtig verlichte Prambanan tempel. Het diner was simpel, maar het uitzicht fantastisch. Na het diner werden we begeleid naar een zaal waar we plaatsnamen op de tribunes. We werden getrakteerd op een dans voorstelling met prachtige kostuums. In tegenstelling tot de voorstelling waar ik al eerder over vertelde, was er hier wel een vertaling aanwezig. Je kreeg een A4-tje mee waar je het hele verhaal op kon meelezen in het engels. Jammer genoeg ben ik totaal vergeten foto’s te maken van het etentje en van de voorstelling, maar dan blijft er tenminste nog iets aan de verbeelding over 😉

In het laatste deel van mijn reis bezoek ik nog meer tempels en ontdekken we een stukje plattelandsleven van Indonesië. Wanneer dát online komt durf ik nog niet te zeggen, maar stay tuned!

– Anouck Plume

1 Comment
  • Laura
    14 september 2017 at 19:30

    oeh, ik ben nu wel benieuwd naar dat ontbijt! echt prachtig is indonesie zeg!

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.