Blog

Anouck Plume / travel  / Mijn reis naar Indonesië – deel 1: Jakarta

Mijn reis naar Indonesië – deel 1: Jakarta

img_6760

Zoals ik al eerder schreef is er zoveel te vertellen over mijn reis naar Indonesië dat ik telkens niet wist waar ik moest beginnen en er maar gewoon niets over schreef. Maar hoe kan ik nu niets schrijven over dit onvergetelijke avontuur?

Indonesië is een land met zoveel verschillende indrukken. In mijn blogposts over mijn reis ga ik jullie meenemen naar een deel van de bijzondere plekjes die ik bezocht. Ik schrijf met opzet ‘een deel’ want we hebben ZO veel gezien dat ik er haast een boek over zou kunnen schrijven, en dat terwijl we maar 10 dagen zijn weg geweest.

Mijn reis begon in Jakarta. Veel mensen zeiden van te voren al tegen me “ooh nee Jakarta? Daar zou ik snel weg gaan, dat is helemaal niks.” En hoewel ik nu heel goed snap waarom iedereen dat zei, hebben we toch heel wat toffe dingen gedaan en gezien in Jakarta. Jakarta is een enorme stad. Het is onbeschrijflijk hoe chaotisch het er is. Het idioot drukke verkeer, slechte wegen en veel armoede. Een optelsom waar je niet direct heel vrolijk van wordt. Toch heeft de stad me ook positief verrast.

img_6386klein
img_6375klein
img_6347klein

Bitterballen en Bami
Onze eerste stop was Batavia stad met het Batavia café. Ik keek ontzettend uit naar mijn eerste Indonesische maaltijd. Batavia café is een restaurant waar niet alleen een Indonesische keuken is, maar ook een westerse. Het eerste wat werd opgediend was een portie Nederlandse bitterballen, huh?! Ik had niet gedacht dat dát mijn eerste maaltijd zou zijn in Indonesië. We bezochten verschillende musea in en rond Batavia stad, maar het aller leukste en meest interessante vond ik het plein midden in Batavia stad: Fatahillah Square. Een fantastisch levendig en kleurrijk plein vol met mensen (het was weekend). Er waren vooral Indonesische jongeren en gezinnen met kinderen te vinden. Veel groepjes jongeren maakten samen muziek en waren druk aan het kletsen. Typische Nederlandse fietsen werden verhuurd, waarmee je voor heel eventjes kon doen alsof je in Nederland was. Zo grappig om iedereen vrolijk rondjes te zien fietsen op de felgekleurde fietsen. Ik kon nog wel uren op dat plein blijven zitten en kijken naar het plezier wat iedereen er had, heerlijk.

img_6476klein
img_6507klein

Lara Djonggrang
Lara Djonggrang is zonder twijfel een van de meest prachtige restaurants die ik ooit heb gezien. Van de buitenkant ziet het er misschien nog zo heel bijzonder uit, maar eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Enorme planten en beelden sieren het binnenhofje. Een klein vijvertje met koi’s is de kers op de taart. Binnen vind je verschillende kleine ruimtes waar prachtig gedekte tafels staan. Sommige ruimtes zijn te huur, voor privé gelegenheden, maar ook de ‘normale’ tafels staan verdeeld over verschillende kamers, wat een hele andere beleving geeft dat een restaurant waar alle tafels in een grote zaal staan. Alles is zo mooi en voordat we plaats nemen aan tafel moet ik eerst foto’s maken. Veel foto’s. Het eten is heerlijk en hoewel ik nog een beetje moet wennen aan de hoeveelheid en het feit dat we twee/drie keer per dag warm eten voorgeschoteld krijgen geniet ik toch.

img_6700
img_6650
textile

Textiel museum
Tijdens ons bezoek aan het textiel museum mochten we deelnemen aan een batik workshop. Het museum zelf heb ik dus niet gezien, dus hier kan ik jullie helaas weinig over vertellen. We kwamen een ruimte binnen waar zo’n 20 krukjes verspreid door de kamer stonden en allemaal gecirkeld rondom een soort kookstel stonden opgesteld. Ik had van te voren geen idee wat we precies gingen doen, dus zodra ik er achter kwam dat we zelf mochten batikken (is dat een werkwoord? geen idee.) werd ik razend enthousiast. De knutseltuthola kwam direct in me naar boven en ik kon niet wachten om de techniek te leren op de ouderwetse manier. We mochten een ontwerpje uitkiezen die al voorgetekend was door een van de medewerkers en die moesten we overtrekken met de hete was. Eenmaal klaar werd het in de verf gedoopt en uitgewassen in heet water zodat op de plek waar eerst de was zat, nu een tekening overbleef. Het was best lastig om strakke lijnen te trekken en het eindresultaat had iets weg van een kleuterwerkje, maar het was zó leuk om te doen! Batik workshops kun je op meerdere plekken in Jakarta (of in de rest van Java) doen en is echt een grote aanrader. Het is super interessant om te leren over zo een ouderwetse techniek en fantastisch leuk om zelf te mogen doen. Nadat je het zelf een keer gedaan hebt heb je waarschijnlijk ook ineens 100 keer meer respect voor de handgemaakte batikken die je overal in Indonesië vind. Wat een kunstwerken allemaal en wat een precies werk.

miniatuurparkklein

Miniatuur park (TMII)
Toen we te horen kregen dat we naar een miniatuurpark gingen, dacht ik direct aan een Indonesische versie van Madurodam. Leuk! Het bleek totaal iets anders te zijn en verre van miniatuur. Een ENORM openluchtmuseum wat ‘in het klein’ Indonesië laat zien. Van elk gebied is de typische architectuur nagebouwd en laten ze de flora en fauna zien. De gebouwen zijn allemaal op ware grootte nagebouwd en bij de meeste gebouwen kun je ook naar binnen. Je kunt op eigen houtje op onderzoek gaan, maar je kunt ook mee met een van de tours.

Naast het openluchtmuseum zijn er ook verschillende overdekte musea op het terrein te bezoeken, is er een enorme speeltuin voor kinderen, een insectentuin, een bloementuin en de grootste volière die ik ooit zag.

Als ik zeg een enorm park, bedoel ik ook echt enorm! Het park is maarliefst 150 hectare groot en als je alles zou bekijken en overal naar binnen zou gaan ben je 6 volle dagen bezig. whuuuut. Er zijn zoveel dingen die ik hier graag nog had willen zien, dus als ik ooit terug ga staat dit zeker op mijn lijstje! De website van TMII is helaas niet beschikbaar in het Engels (heel stom!) dus vooraf een plan maken zit er niet in. Maar ik kan je beloven: het park zal je niet teleurstellen.

cloud
cloud2

Cloud Skybar
Onze laatste avond in Jakarta sloten we af in de Cloud Skybar. wauw wauw wauw wauw. Nog nooit in mijn leven was ik in zo’n grote stad als Jakarta en in de skybar, met uitzicht vanaf de 49e verdieping, kwam het echte besef pas. Ik denk dat ik wel een half uur in mijn eentje heb staan staren naar de grote gebouwen om me heen. Uit enthousiasme belde ik mijn beste vriendin op via Facetime, omdat ik dit moment zo graag met iemand wilde delen. Ik werd bijna emotioneel van het hele gebeuren, haha.

Dit waren mijn hoogtepunten van Jakarta. In het volgende deel ga ik jullie iets meer vertellen over een van de meest fantastische dingen die ik ooit in mijn leven deed en neem ik jullie mee naar prachtige en eeuwenoude tempels. Stay tuned!

– Anouck Plume

7 Comments
 • Mylene
  28 februari 2017 at 09:20

  Tof zeg! Ik ben eigenlijk nooit echt in Jakarta geweest. Wel doorheen gereden (in slechts een klein deel van de stad) en op het vliegveld ben ik ook een paar keer geweest. Maar meestal ga ik meteen door vanuit Jakarta. Het klinkt wel echt heel tof. Vooral dat uitzicht op de stad. Zo’n grote stad maakt dan best wel veel indruk hè? En batik maken is zo bizar. Ik wist eerst niet dat het zooooveel tijd en werk kostte!

 • Anna
  28 februari 2017 at 09:36

  Wauw, wat ziet het er mooi uit. Prachtige kleuren allemaal <3. En wat is het fijn om het positieve te zien in een stad die veel minder leuke dingen kent – het kan inderdaad erg massaal en intens overkomen, een megastad met veel chaos en armoede. Grappig van de bitterballen! En leuk, dat gezellige plein. Het lijkt me heel tof om eens zo'n workshop te doen – fijn dat je er meteen zo enthousiast over was. Ik ben heel benieuwd naar de andere reisverslag delen :)!

 • Angélica
  28 februari 2017 at 20:07

  Oh wat heerlijk om te lezen. Dat restaurant, wauw! Ik kan niet wachten op de rest van je verhalen 😀

 • Eva
  1 maart 2017 at 12:38

  Erg leuk om over Jakarta lezen. Ik heb inderdaad alleen het vliegveld gezien; achteraf misschien toch leuk geweest om er een dagje door te brengen 🙂 Benieuwd naar je andere verhalen!

 • Anna Maria
  1 maart 2017 at 16:37

  Met open mond kijk ik toch even naar jouw foto’s, wouw wat mooi!!! Ik ben nooit een rijziger geweest maar door jouw foto’s en tekst knaagt het nu wel even *smile*

 • Eva
  8 maart 2017 at 20:30

  Oh wat tof om te zien zeg! Ik wil sinds Thailand echt heel graag eens naar Indonesië, misschien goed om daar eens een plannetje voor te maken en dan kijk ik écht uit naar jouw volgende delen!

 • Vera
  14 maart 2017 at 09:20

  Zo, eindelijk de tijd gemaakt dit artikel te lezen. Wat een super toffe dingen heb je gedaan en gezien en dit was nog maar een deel van je reis! Say whaaat! En dat emotioneel worden begrijp ik helemaal hoor! Ik barstte in tranen uit toen ik de Golden Gate Bridge van dichtbij zag. So no worries, dat is vrij normaal (hoop ik). Ik kijk uit naar de rest van je artikelen!

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.